Bardzo prszoe o pomoc:) z góry dzięki.
Fredzia: 1)Wykaż ze liczba r jest trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu W (x),jeśli:
W(x)=x5−6x4+13x3−14x2+12x−8 r=2
2)Sprawdź czy liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W (x).Jeśli tak,określ krotność tego
pierwiastka
W(x)=x5+4x4+4x3−6x2−24x−24 r=−2
3 gru 18:27
Fredzia: Proszę o pomoc.Bardzo ważne...
3 gru 19:45
Nikka: Hmm...
Zadanie 1.
Jeśli r ma być trzykrotnym pierwiastkiem wielomianu to wielomian W(x) musi być podzielny przez
(x−2)3 i nie może być podzielny przez (x−2)4.
(x−2)3 = ...
wykonaj potęgowanie i następnie podziel W(x) przez to co Ci wyjdzie...
W(x) = (x−2)3 * P(x)
po wykonaniu dzielenia zobaczysz, że wielomian P(x) nie dzieli się przez kolejny dwumian x−2,
więc wielomian W(x) nie jest podzielny przez (x−2)4, czyli r=2 jest trzykrotnym
pierwiastkiem wielomianu W(x).
3 gru 19:59
BiebrzaFun :
1)podziel W(x) przez (x−2)3 i reszta ma wyjść 0
2)sprawdź czy W(−2)=0,i podziel W(x) przez x+2,otrzymany wielomian znów podziel przez x+2,itd
,ile razy podzieli się bez reszty taka będzie krotność
3 gru 20:04
Fredzia: Ahaa.Dzięki
3 gru 20:09