Powiedzcie mi ze tu nie ma błedu w odpowiedziach to...
Songo: Ze zbioru liczb
{1,2,3,...,8}
losujemy kolejno dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
A polegającego na wylosowaniu liczb, których suma jest podzielna przez 5.
Wyszło mi 11/64 a powinno byc 13/65 ktos wie jakim cudem?
29 kwi 01:24
Eta:
A={(1,4) (2,3)(2,8)(3,2) (3,7) (4,1) (4,6)(5,5) (6,4) (7,3) (7,8) (8,2) (8,7)}
|A|=13
29 kwi 01:31
Martiminiano: Ktoś tu rozwiązywał maturkę próbną z portalu jakzdacmaturezmatematyki

Narysuj sobie tabelkę i będziesz miał wszystko jak na dłoni
29 kwi 01:39
Songo: WIEM

! zapomniałem o 7 i 8 ..... matko boska... Martiminiano

owszem; rozszerzona tez
robilem i modle sie zeby taka matura była

Eta bardzo dziękuje kolejny raz
29 kwi 01:45
Martiminiano: Jak poszło?
29 kwi 01:50
Martiminiano: Mnie się udało podstawę na 100, a rozszerzenie na 92. Nie zrobiłem tylko tego zadania
z trapezem, które niedawno
Eta mi rozwiązała.

Jakieś punkty bym za nie dostał, ale u
nich ma się albo całość, albo nic
29 kwi 01:52
Eta:
29 kwi 01:54
Songo: Podstawę, to nie zrobiłem tego zadnia właśnie z prawdopodobieństwem i tyle. Dziwne jeszcze bo
ostatnie zadanie z komputerami wychodziło mi dwojako. Jak wyliczałem sobie x to wychodziła mi
delta 100 i potem x=6 a jak y to 225 i x=4. Nie wiem dalej gdzie bład popełniłem ale jak
wyliczyłem x to mi wyszło.
Z rozszerzonej trapez zrobiłem ale miałem problemy znowu( myślałem ze jestem dobry z tego

)
z prawdopodobieństwa ale na dobrym toku byłem

Nie rozumiem nadal zadania 4. zamknietego z
tym L>4. W stycznej głupi ja złą liczbę dałem do kwadratu już pisałem to Etcie

I ostatnie
zadania z prawdopodobieństwo nie wiem jak zrobić nadal.
Wiec reasumując 2−zadania z prawd. 5pkt +3pkt.. sieczna− dałem 2
2 zamiast 3 bodajze −4pkt,i
zamkniete 1 pkt.
Łacznie 5+3+4+1=13−miałem 74%...
29 kwi 02:03
Martiminiano: Nie pamiętam jak dokładnie brzmiało to 4 zadanie, ale wystarczyło pokazać, że:
| b | | a+c | | b | | b | | a | | c | | b | |
| + |
| + |
| = |
| + |
| + |
| + |
| ≥4  |
| a | | b | | c | | a | | b | | b | | c | |
29 kwi 02:12
Martiminiano: Z twierdzenia, że suma liczby x i liczby odwrotnej do niej jest zawsze ≥2
29 kwi 02:13
Martiminiano: Ostatnie np. są trzy przypadki:
Przypadek 1: 2,2,2,2,1
Przypadek 2: 4,2,2,1,1
Przypadek 3: 4,4,1,1,1
|Ω|=6
5=7776
Przypadek 1: 5 możliwości
| | | |
Przypadek 2: 5* | =30 możliwości |
| | |
| | | |
Przypadek 3: | =10 możliwości |
| | |
| | 5+30+10 | | 5 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 7776 | | 864 | |
29 kwi 02:18
Martiminiano: To pierwsze zadanie z prawdopodobieństwa też sobie zrobiłem na trzy przypadki, np.
Gdy na pierwszym miejscu stoi 7
Gdy na pierwszym miejscu stoi 1
Gdy na pierwszym miejscu stoi liczba ze zbioru {2,3,4,5,6,8,9}
Razem: 2100.
29 kwi 02:30
Martiminiano: Dobranoc, może moje rozwiązania na coś Cię naprowadzą
29 kwi 02:32
Songo: Dzięki kapuje już

nawet to łatwe było tylko wpaść na pomysł
29 kwi 12:04
Blue: Moglibyście dać linka do tej maturki?

Czy ona czasem nie jest płatna

29 kwi 15:26
Blue: Już znalazłam tą maturkę i rozwiązałam, miałam problem z tym 4 i trapezem...
29 kwi 16:56