WYkaz ze wielomian...
Michał: Wykaż że wielomian W(x)=2x4+5x3−5x−2, jest podzielny przez wielomian P(x)=x3+2x2−x−2
29 kwi 01:03
Alabastrowy kaszkiet: Podziel i po problemie
29 kwi 01:16
Martiminiano: W(x)=2(x
4−1)+5x(x
2−1)=2(x
2−1)(x
2+1)+5x(x
2−1)=(x
2−1)(2x
2+2+5x)=
| | 1 | | 1 | |
=(x2−1)(x+2)(x+ |
| )=(x−1)(x+1)(x+ |
| )(x+2) |
| | 2 | | 2 | |
P(x)=x
2(x+2)−(x+2)=(x+2)(x
2−1)=(x−1)(x+1)(x+2)
29 kwi 01:49
PW: Bez takich przekształceń można było odpowiedzieć sprytnie:
− Ilorazem jest wielomian pierwszego stopnia (jeżeli rzeczywiście ma miejsce podzielność),
wobec tego jedyną możliwością jest
2x4 + 5x3 − 5x − 2 = (x3 + 2x2 − x − 2)(2x +1).
Ta „jedyna możliwość” wynika z faktu, że współczynnik przy najwyższej potędze iloczynu musi być
równy 2, a wyraz wolny musi być równy −2. Pozostaje sprawdzić mnożąc wielomiany po prawej
stronie.
29 kwi 14:20