prawdopodobieństwo
arla28: W urnie U1 są 3 kule białe i 2 czarne, w urnie U2 − 2 kule białe i 3 czarne. Rzucamy 3 razy
symetryczną monetą. Jeżeli wyniki rzutów s ą takie same, losujemy po jednej kuli z każdej
kuli. Jeżeli orzeł wypadł dokładnie 2 razy losujemy 2 kule z U1, w pozostałych przypadkach z
U2. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kul różnych kolorów.
29 kwi 01:00
arla28: rany, nikt nie wie?
29 kwi 10:29
Jacek: Zrób sobie uproszczenie zadania by pojąć zasadę. Rzuć raz monetą. Jak wypadnie reszka losujemy
po jednej z U1 i z U2. Jak orzeł to dwie wyciągamy z U2.
29 kwi 11:21
J:
liczyłbym tak:
| | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| + |
| | 8 | | 5 | | 8 | | 5 | | 8 | | 5 | | 8 | | 5 | |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 3 | |
|
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| = |
| | 8 | | 5 | | 4 | | 8 | | 5 | | 4 | |
29 kwi 11:28
Jacek: mi wychodzi, to oryginalne zadanie, tak :
| | 2 | | 3 | | 2 | | 2 | | 3 | |
P(A) = |
| * ( |
| * |
| + |
| * |
| ) + ... |
| | 8 | | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
///w nawiasie mamy sumę prawdopodobieństw dla kul policzoną przy pomocy generowania
kombinacji, nie wariacji/// ...
///znów kule przy pomocy kombinacji ///
///podobnie kule z kombinacji///
| | 57 | |
Razem wyszło mi P(A) = |
| |
| | 100 | |
| | 29 | |
U Ciebie J o ile się nie pomyliłem wychodzi P(A) = |
| , czyli blisko 0,75. |
| | 40 | |
29 kwi 11:55
J:
no początek mamy taki sam ( losowanie z dwóch urn )
teraz : losowanie z jednej urny ( BC) + (CB)
| | 3 | | 3 | | 2 | |
dla BC = |
| * |
| (kula biała z 5−ciu)* |
| ( bo czarną losujemy juz tylko z |
| | 8 | | 5 | | 4 | |
czterech kul
dla (CB) ...analogicznie
29 kwi 12:01
J:
nie .. początek mamy inny
29 kwi 12:02
arla28: odpowiedz to 0,54
29 kwi 12:54
Jacek: Może literówka w odpowiedzi, bo przeliczeł jeszcze raz i znów otrzymałem 0,57.
29 kwi 13:39