wq
( ͡° ʖ̯ ͡°): Może mi ktoś wytłumaczyć jak policzyć możliwe ciągi, czy jak to się nazywa?
(1,1,1,2) = 4
| | 4! | |
(3,2,1,1) = |
|  nie rozumiem |
| | 2! | |
PW: Piszesz niedorzeczności −
ciąg = liczba.
Jeżeli chcesz policzyć ile jest ciągów czterowyrazowych, w których element "1" powtarza się, a
pozostałe są różne od "1" i różne między sobą, to stosujesz wzór na liczbę
permutacji z powtórzeniami, jest ich rzeczywiście
W pierwszym wypadku zastosowanie tego wzoru da
Oczywiście do tych wyników można dojść "licząc na palcach", ale zastosowanie twierdzenia daje
gotowy wynik i nic nie trzeba tłumaczyć, po prostu piszemy o liczbie permutacji z
powtórzeniami.