Pole trapezu.
Martiminiano: Trapez równoramienny ABCD o podstawach AB i CD i obwodzie równym L jest opisany
na okręgu.Oblicz pole trapezu wiedząc, że przekątna trapezu jest dwa razy dłuższa
od ramienia.
| L | |
Jak mam wyznaczyć h? Wyznaczyłem sobie, że P= |
| *h |
| 4 | |
28 kwi 23:37
Martiminiano: Ponawiam prośbę
29 kwi 00:27
( ͡° ʖ̯ ͡°):

d = 2a
2a = b+c
2a+b+c=L
L = 4a
d = 2a
b = a
√3
a nie wiem
29 kwi 00:48
Eta:

Z warunku wpisania okręgu w trapez: a+b=2c
| L | | a+b | | L | |
to: L=2a+2b ⇒ a+b= |
| to |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 4 | |
| L | |
z treści zadania |AC|=2c ⇒|AC|=a+b= |
| |
| 2 | |
Z tw. Pitagorasa w trójkącie ADC
| L2 | | L2 | | L | |
h=√|AC|2−|AD|2= √ |
| − |
| = |
| √3 |
| 4 | | 16 | | 4 | |
29 kwi 01:09
Martiminiano: 
, pięknie!

Odpowiedź oczywiście się zgadza. Dziękuję bardzo!
29 kwi 01:13
Eta:
To jeszcze dorzucam ...
29 kwi 01:18