Cięciwa PQ długości 8√2 podzieliła koło o promieniu 4√3 na dwa odcinki kołowe.
JA :D:

Cięciwa PQ długości 8√2 podzieliła koło o promieniu 4√3 na dwa odcinki kołowe.
W odcinek kołowy, który nie zawiera środka koła, wpisujemy trójkąty równoramienne ABC tak, że
podstawa AB jest równoległa do cięciwy PQ, a wierzchołek C jest środkiem tej cięciwy.
Wyznacz długości boków tego z trójkątów, który ma największe pole.
28 kwi 23:17
JA :D: Pomoże mi ktoś ?
29 kwi 18:46
JA :D: zrobilem cos takiego.
CB=w
1/2AB=x
wysokosc z punktu C na AB to y
dlugosc odcina srodek kola i punkt C = 4
r2=(4+y)2+x2
x2=−y2−8y+32
y2+x2=w2
y2+(−y2−8y+32)=w2
w2=−8y+32
x2+y2=(−8y+32)2
z tego wyznaczam x
i podstawiam do wzoru na pole
P=1/2*2xy
ale nic mi z tego nie wychodzi
pomoze ktos?
29 kwi 23:36
===:

... pogadaj z tartacznikami ... on tak liczą sprzęgi i "odkrycia" desek −
30 kwi 00:20
noixdecoco: A dlaczego w ten sposób wyznaczyłeś x?
28 mar 19:10