Proste
Pati: Proste o równaniach y=ax i y=x+b przecinają się w punkcie, którego współrzędne są przeciwnych
znaków, wówczas:
a) a<0 i b≠0
b) a<0 i b≤0
c) a>0 i b<0
d) a>0 i b>0
Poprawna jest odpowiedź a), ktoś wytłumaczy dlaczego i jak do tego dojść?
28 kwi 23:07
Jolanta: współrzedne przeciwnych znaków są w drugiej i czwartej ćwiartce prosta przewchodzi przez te
ćwiartki jeżeli ma a<0(przechodzi przez środek układu współrzędnych b=0)druga prosta ma
a=1,zeby przeszła przez drugą lub czwarta cwiartke nie możeprzejsć przez środek układu czyli
nie moze mieć b=0 .oba warunki są spełnnione tylko w podpunkcie a
28 kwi 23:30