Hiperbola o równaniu
Ojj: Hiperbola o równaniu
ax−p +q. Wynzacz współczynniki a,p i q jeśli punkt F(3,−2) nalezy do hiperboli, gdzie
aasymptota pionowa x=2 i pozioma y=−1.
Od czego należy zacząć zadanie?
mi wyszło .. :
a=−8
p=2
q=−1
28 kwi 22:54
Ojj: up
28 kwi 23:00
Metis: Asymptoty wskazują na wektor przesunięcia, czyli p i q możesz odczytać od razu.
Gdy masz p i g to
28 kwi 23:02
Qulka: x=p to pionowa y=q to pozioma
wstawiasz współrzędne punktu F
28 kwi 23:03
===:
od popatrzenia na wykres funkcji homograficznej (postaci kanonicznej) −
28 kwi 23:03
Janek191:
| | a | | a | |
y = |
| + q = |
| − 1 |
| | x − p | | x − 2 | |
więc
a = − 2 + 1 = − 1
28 kwi 23:06
Mila:

1)
p=2, bo asymptota pionowa jest tam, gdzie x−p=0⇔2−p=0
2) masz postac kanoniczną funkcji homograficznej, ⇔q=−1
3) a wyznaczasz podstawiając do wzoru funkcji
| | a | |
f(x)= |
| −1 współrzędne F (3,−2) |
| | x−2 | |
a=−1
28 kwi 23:07
Ojj: dziekuje wam juz umiem
28 kwi 23:17