P: Marek za 6 lat będzie miał dwa razy więcej lat,niż miał 3 lata temu.Obecny wiek Marka
można obliczyć za pomocą jakiego równania

?
24 paź 14:34
Zabka: x --- obecny wiek Marka
x+6 --- wiek Marka za 6 lat
x - 3 --- wiek Marka przed 3 laty
(x + 6) = 2(x -3) --- to jest szukane równanie
x +6 =2x -6
x-2x= -6-6
-x= -12 / : (-1)
x=12
Marek ma obecnie 12 lat
24 paź 15:15
P:: Dziękuje Ci bardzo.
24 paź 16:02
Serek Biały : Rozwiązaniem problemu 5/x+1 = 4x/3 (gdzie x+1≠ 0) jest liczba:
A. −1,5
B. 1,5
C. 0,25
D.− 0,25
25 lis 20:47
janek191:
Pomnóż na krzyż
25 lis 20:55