Funkcja wymierna
Miki: Suma dwóch liczb x i y jest równa ich podwojonemu iloczynowi. Zapisz zależności między liczbami
xi y w postaci funkcji homograficznej y=f(x) i przekształc jej wzór do postaci kanonicznej
28 kwi 22:33
Jolanta:
moze tak na poczatek
x+y=2xy
y−2xy=−x
y(1−2x)=−x
28 kwi 22:49
Janek191:
x + y = 2 x*y
y − 2 x*y = − x
y*( 1 − 2 x) = − x
=============
28 kwi 22:53
===:
| | x | |
x+y=2xy ⇒ y(2x−1)=x ⇒ y= |
| |
| | 2x−1 | |
28 kwi 22:55
===:
z kanoniczną poradzisz?
28 kwi 22:58
Miki: No właśnie to ona sprawia mi problem

ponieważ wychodzi mi że jest nierówna homograficznej...
Nie wiem gdzie robię błąd
28 kwi 22:59
Jolanta: Moze ktos to skonczyć ?
28 kwi 23:08
Jolanta:
28 kwi 23:14