Interpolacja Lagrange'a
mm: Dokonaj interpolacji funkcji f(x) = |x| w przedziale [−4, 4] wielomianem stopnia 2 przy uzyciu
wielomianu Lagrange'a
Ma byc 2 stopien zatem obieram n + 1 pkt czyli 3
Czy moge sobie wybrac dowolne pkt, np −4, 0, 4?
Obliczam wartosci dla tych pkt czyli
f(−4) = 4
f(0) = 0
f(4) = 4
| | (x−0)(x−4) | |
W(x) = 4 * |
| + 0 * pewien ulamek + |
| | (−4 − 0)(−4 − 4) | |
| | (x+4)(x−0) | | x2 − 4x | | x2 + 4x | |
4 * |
| = 4 * |
| + 4 * |
| = |
| | (4 + 4)(4 − 0) | | 32 | | 32 | |
czy o to chodzilo?