Wykres funkcji f przesuwamy o wektor u. Podaj wzór otrzymanej funkcji oraz naszk
Ojj: Wykres funkcji f przesuwamy o wektor u. Podaj wzór otrzymanej funkcji oraz naszkicuj jej
wykres.
a) f(x) = 2x, u=[1,0], ktos wytłumaczy? nie bylo mnie w szkole..
28 kwi 21:46
Marek216: Umiesz zrobić wykres funkcji podstawowej ? Jeżeli tak to przesunięcie o wektor u oznacza
przesunąć o 1 kratkę wszystkie punkty w lewo
28 kwi 21:47
Marek216: a funkcja po przesunięciu bd miała wzór f(x) = 2/(x−1)
28 kwi 21:48
Ojj: czyli najpierw mam naryswac funkcje i potem podać wzór po przesunięciu?
28 kwi 21:48
Marek216: Nie, zadałem to pytanie żeby się zorientować czy wiesz jaki jest wykres do funkcji 2/x
28 kwi 21:49
Marek216: Przesuwanie poziome to f(x−p) jeżeli w prawo o f(x+p) jeżeli w lewo dla p ∊ ℕ+
28 kwi 21:50
Marek216: np wykres przesuwasz o 10 jednostek w lewo (czyli wektor u=[−10,0] )to wtedy dla funkcji f(x)
=x/2 piszesz f(x+10)=2/(x+10) − bo przesunąłeś w lewo, rozumiesz ?
28 kwi 21:52
Marek216: * kuźwa sry za przejęzyczenie w pierwszej odpowiedzi której ci napisałem przesuwasz w prawo a
nie w lewo, trzeba iść spać
28 kwi 21:56
Jolanta: u=[1,0] oznacza przesuniecie o 1 jednostke w prawo
28 kwi 21:59
Ojj: Chyba tak. Czyli jak wzór mam −3x u= [−2,0] to wzór f(x) −3x+2 bo to w lewo a jak mam
f(x)= 6x ,u=[3,0] to f(x)=6x−3 bo to na prawo. A co jeśli było by np u=[2,2]?
28 kwi 22:00
Jolanta: gdyby było u=[−3,5] przesuniecie o 3 jednoski w lewo i 5 w górę
28 kwi 22:01
Ojj: Dziękuję, a te dwa wyzej wzory napisałem dobrze? A wkres znalezc po prostu punkt
charakterystyczny, asymptote i rysuje?
28 kwi 22:03
Marek216: Ogólny wzór na przesunięcia to f(x−p)+q. Gdzie − p i q ∊C. Dodatnie( p) to przesunięcie w
prawo, ujemne w lewo (bo np: −−2=2), q dodatnie przesunięcie do góry ujemne przesunięcie w
dół.
28 kwi 22:06
Jolanta: | | 6 | |
dobrze,rysujesz asymptody .Traktuje je jak gdyby były osiami x i y i rysuje wykres f(x)= |
| |
| | x | |
28 kwi 22:08