6 | ||
tez tak robilem, jednakże później musze liczyc arcsin | ... | |
5 |
5t2−5 | ||
x= | ||
1+t2 |
10t(1+t2)−2t(5t2−5) | 10t+10t3−10t3+10t | 20t | ||||
dx= | dt= | dt= | ||||
(1+t2)2 | (1+t2)2 | (1+t)2 |
5t2−5 | 20t | |||
∫√25−x2dx=∫t(5− | )* | = | ||
1+t2 | (1+t2)2 |
10 | 20t | |||
∫t* | * | dt teraz rozkład na ułamki proste i już z górki | ||
1+t2 | (1+t2)3 |
√25 − x2 | ||
Proponuję tak zacząć: ∫√25 − x2 * | dx = | |
√25 − x2 |
25dx | x | |||
= ∫ | − ∫x* | dx | ||
√25 − x2 | √25 − x2 |
√25−x2 | ||
przy zmianie na zmienną t zmieniam na wartość liczoną ze wzoru | ? | |
5−x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |