matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
DŁ okręgu
Agnieszka;]:
Oblicz długość promienia okręgu, w którym kąt środkowy o mierze 60stopni jest oparty na łuku o długości 4π
3 gru 17:59
Godzio:
60
4π=
* 2πr
360
1
2=
* r
6
r=12
3 gru 18:02
Basia:
α=60 L = 4π 60 =
1
6
*360 ⇒ L =
1
6
*(długość okregu) 4π =
1
6
*2πr /:2π 2 =
1
6
r /*6 r=12
3 gru 18:04
Agnieszka;]:
Wielkie dzięki
3 gru 18:10