Dla jakich wartości parametru zbiór rozwiązań nierówności zawiera się...
Malzi: Dla jakich wartości parametru m (m ∊ ℛ) zbiór rozwiązań nierówności x
2+(m−1)x+m
2 ≤ 0 zawiera
| | x − 1 | |
się w zbiorze rozwiązań nierówności |
| < 0 ? |
| | x + 1 | |
Mój plan był powiedzmy taki, że obliczyłem wpierw zbiór rozwiązań tamtej nierówności z
ułamkiem, otrzymałem x ∊ (−1,1). Następnie pomyślałem sobie, kiedy parabola tej pierwszej
funkcji kwadratowej będzie poniżej osi OX w tym przedziale (−1,1).
a = 1, czyli a>0, a więc ramiona w górę, a skoro tak, to sytuacje są dwie:
1) Funkcja kwadratowa ma 1 miejsce zerowe zawarte w zbiorze (−1,1).
Δ = 0 ⋁ x
0 ∊ (−1,1).
2) Funkcja kwadratowa ma wierzchołek poniżej osi OX oraz ma dwa miejsca zerowe, gdzie każde z
nich zawarte jest w zbiorze (−1,1).
Δ > 0 ⋁ −1<x
1<x
2<1
Obliczyłem deltę:
Δ = −3(m+1)(m−
13)
W pierwszej sytuacji:
Δ = 0 dla m =
13 lub m = −1.
Dla m =
13 dostaję x =
13, czyli zawiera się w przedziale (−1,1).
Dla m = −1 dostaję x=1, czyli nie zawiera się w przedziale (−1,1).
Skoro tak, to w pierwszej sytuacji dostaję m =
13
Problem mam z drugą sytuacją:
Δ > 0 dla m ∊ (−oo, −1) ∪ (
13, +oo).
Ale jak mam obliczyć nierówność −1<x
1<x
2<1? Myślałem nad skorzystaniem ze wzoru na miejsca
zerowe, ale nie wiem czy to dobry pomysł podstawiać tam pierwiastek z delty, która jest równa
−3(m+1)(m−
13)...
No i odpowiedź ze zbioru:
m ∊ (−oo, −1) ∪ (0,+oo). No właśnie, pierwszy przedział może i by mi wyszedł, ale co z drugim?
Skoro już z warunku delty mam m ∊ (−oo, −1) ∪ (
13, +oo), to niezależnie co wyjdzie mi z
tej drugiej nierówności, to część wspólna z obydwu zbiorów nie da mi (0,+oo).
Bardzo proszę o pomoc.
28 kwi 20:45
Marek216:
28 kwi 20:46
Marek216: NA moje oko to wystarczy −1<p<1 i Δ≥0 , gdzie p to odcięta wierzchołka.
28 kwi 20:51
Malzi: Jeśli chodzi o deltę równą 0 to faktycznie, ale czy na pewno tak jest, kiedy delta jest większa
od 0? Szczerze, to nie wiem, czy jeśli pierwsza współrzędna wierzchołka mieści się w
przedziale, a funkcja ma miejsca zerowe, to czy te miejsca zerowe także mieszczą się w tym
przedziale?
28 kwi 21:00
Malzi: Hmm, po obliczeniu −1<p<1 dostaję przedział m ∊ (−1, 3). Po obliczeniu Δ≥0 dostanę (−oo,−1> ∪
<13, +oo). Część wspólna z obu przedziałów: <13, 3), czyli także nie bardzo, jeśli
chodzi o odpowiedź ze zbioru. :F
28 kwi 21:04
Marek216: a jeszcze jakby dopisać f(−1)≥0 i f(1)≥0 do tego mojego rozwiązania wtedy to bd miało ręce i
nogi bo wykluczysz niedomówienia z mojej 1. propozycji
28 kwi 21:06
Marek216: nawet tylko f(−1)≥0 i f(1)≥0 i Δ≥0
28 kwi 21:07
Marek216: I widzę że pierwsza nierówność nie jest ostra więc nawet chyba tak to powinno wyglądać:f(−1)>0
i f(1)>0 i Δ≥0, i sry za tą pierwszą odp. z p tyle tekstu napisałeś, że sam się zamotałem z
tym p.
28 kwi 21:14
Malzi: Ja już sam się pogubiłem z tym co napisałem...

Spróbuję zrobić tak jak mówisz i powiem, jak wyjdzie.
28 kwi 21:20
Malzi: Chyba i tak nie wyszło. Dobra, poddaję się, muszę jeszcze porobić inne zadania.
28 kwi 21:25
Marek216: Powodzenia : f(−1)>0 i f(1)>0 i Δ≥0 przemyślałem teraz to na spokojnie i musi być tak

.
Rozwiązania pierwszej nierówności to część pod wykresem i ramiona paraboli do góry więc Δ≥0
jest przebicie wykresu teraz trzeba zawrzeć rozwiązania w tym 2. przedziale. Jeżeli f(−1) > 0
i f(1)>0 to poniżej osi wykres może schodzić tylko dla x∊(−1,1)
28 kwi 21:26
Marek216: Rozpiszę ci to zaraz masz wynik ?
28 kwi 21:26