po
poho: Udowodnić indukcyjnie następującą tożsamość:
n
∑ 2k (n) = 3n
k=0 (k)
Podpowiedź:
∑ 2k (n) = 2n
k=0 (k)
to miał być jeden nawias i k nad n ale nie wiem jak to tutaj zapisać. Dzięki.
28 kwi 20:34
28 kwi 20:50
poho: jak to zrobiłeś ?
28 kwi 20:54
28 kwi 20:55
poho: ok to już wiem, a z zadaniem pomożesz ? Bo najpierw podstawia się 1 i sprawdza czy L=P, potek
W(k) i W(k+1), ale ten przykład jest trudny bo nie wiem jak to powinno być w tym nawiasie.
28 kwi 20:59
poho: ?
28 kwi 23:24
poho: ?
29 kwi 00:05
PW: Bez zasady indukcji rzecz jest oczywista −
(2+1)n = 3n
− po prostu zastosowali rozwinięcie dwumianu wiązane z nazwiskiem Newtona.
Dowód indukcyjny polega na powtórzeniu tamtego dowodu (gdzieś go musisz mieć) nie na "ogólnych
symbolach", lecz dla konkretnych a = 2, b = 1.
29 kwi 10:03
poho: nie rozumiem, skąd a = 2 i b = 1 ? Jak zawsze założenie się robiło dla tych samych licz z lewej
i prawej strony.
29 kwi 20:53
PW: Nikt nie zabroni zauważyć, że (2+1) = 3.
Znasz w ogóle dowód indukcyjny wzoru
| | | | | | | |
(a+b)n = | anb0 + | an−1b1 + ... + | a0bn ? |
| | | | |
29 kwi 21:06
poho: nie znam, właśnie kompletnie nie wiem jak ten dowód rozwiązać, bo te zwykłe indukcje rozumiem.
30 kwi 13:49
poho: mógłbyś to rozpisać tak jak w indukcji to się udowadnia ?
30 kwi 18:13
poho: ?
1 maj 17:57
poho: pomoże ktoś ? Bo nie mogę tego zrozumieć,
4 maj 20:00