2x^2-1=0
Monisieq: Hej, tak dla przypomnienia.... Jak się robiło taki przykład?

2x
2−1=0 ?
2x
2=1
x
2=1/2
x=
√12 v x=−
√12
Tak dobrze?
28 kwi 20:33
Marek216: Trzeba usunąć niewymierność z mianownika jeszcze.
28 kwi 20:35
28 kwi 20:42
Mateusz: dobrze, dla pewności podstaw wyliczone rozwiązania do wyjsciowego równania aby sprawdzić
poprawność rozwiązania jeśli masz wątpliwości
jakie tu są niewymierności w mianownikach?
28 kwi 20:43
Marek216: tak
28 kwi 20:43
Marek216: MAteusz no proszę cię nie wiesz, że √2 to liczba niewymierna ?
28 kwi 20:44
Mateusz: Wiem, Nie zauwazylem sorki
28 kwi 20:47
Bogdan:
Nie ma potrzeby usuwania niewymierności, chyba, że jest wyraźnie takie polecenie.
Usuwanie niewymierności stosowano kiedyś ze względów rachunkowych, gdy nie było
kalkulatorów. Tym niemniej wynik należy podawać w najprostszej postaci, tu wystarczyło
| | 1 | | −1 | |
podać x = |
| lub x = |
| |
| | √2 | | √2 | |
28 kwi 20:47
Monisieq: | | √2 | |
Tzn w odpowiedziach (ciągi to są  ) jest odpowiedź − |
| a ja napisałam bez usuwania |
| | 2 | |
| | √2 | | 1 | |
niewymierności, dlatego też pózniej troche zwątpiłam czy − |
| się równa √ |
| |
| | 2 | | 2 | |
Ale rozwialiscie mi wątpliwości... Dziękuję
28 kwi 20:59
Monisieq: P.S. nie było nigdzie w poleceniu by usunąć niewymierność
28 kwi 21:00
Mateusz: Zazwyczaj nie będzie ewentualnie juz to mogą byc podane odpowiedzi gdzie Ty sama bedziesz wtedy
musiała wpaść na to ze np trzeba usunąć niewymiernosc by dopasowac wynik do odpowiedzi
Lub tak jak pisał Bogdan gdy jest wyrażne polecenie w zadaniu.
28 kwi 21:04
qulka: bo to powinien być Twój odruch
28 kwi 21:05