matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Miejsca zerowe, oblicz p i q
Benek:
Liczby x
1
=3−
√
7
i x
2
=3+
√
7
sa miejscami zerowymi funkcji f(x)=x
2
+(p−q)x +p+q . Oblicz p i q. Ktoś mógłby mi to rozwiązać? Nie mam pojęcia jak to zrobić.
28 kwi 20:30
Mila:
Podpowiedź.
−(p−q)
x
1
+x
2
=
=−p+q
1
x
1
*x
2
=p+q
28 kwi 20:32