1
Ja: zadanie
liczba −272/3 jest rowna?
28 kwi 20:12
ICSP: −9
28 kwi 20:13
Ja: wiem ze −9 ale nie wiem dlaczego tzn, wedlug moich obliczen powinno byc 9.
Mozesz pokazac jak to obliczyles?
28 kwi 20:28
5-latek: am/n= (n√a)m
−272/3= (3√−27)2=(3√−33)2 =−32=−9
korzystamy z tego ze n√an=a
28 kwi 20:36
52: Witaj
5−latek 
Ja osobiście bym tego "−" nie dawał pod pierwiastek, po prostu "−" stoi i czeka na ostateczny
wynik, ja to tak zawsze robiłem
28 kwi 20:38
5-latek: No witaj

jakos tak się nauczyłem
28 kwi 20:40
52: Dalej ćwiczysz kombinatorykę ?
28 kwi 20:41
5-latek: Tak cwicze .
Przez kilka dni na razie zostawię bo mam problem z samochodem.
Musze go naprawić żeby do pracy dojezdzac .
28 kwi 20:46
52: Ano, trzeba mieć jakiś środek transportu...
28 kwi 20:47
5-latek: Ceny części do mojego nissana trochę porazaja
28 kwi 20:47
52: Ogólnie, ostatnio to te części jakieś drogie albo ludziom się tylko te rzeczy psują, bo co
słyszę to min.350zł wydają, a to jednak jest niemały wydatek
28 kwi 20:49
5-latek: Będą chyba początki uszczelki pod glowica i padl mi do tego mechanizm wycieraczek (głupie jedno
cięgno (ponad 100zl −porazka
28 kwi 20:49
Ja: dzieki
28 kwi 20:55
Ja: chociaż w 3 poscie jest ....−32=−9
−3*(−3)=−9? myslalem ze dwa minusy daja plus
28 kwi 20:57
5-latek: (−3)2=9 ale −32=−9 bo (−1)*32=−9
28 kwi 21:06
qulka: 5latek trzeba było nie wciągać minusa do pierwiastka
28 kwi 21:08