matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rowiąż równanie 1+1/1-x+1/(1-x)^2+...=1-2x
Reqe:
Witam, mam problem z tym przykładem: 1+1/1−x+1/(1−x)
2
+...=1−2x Polecenie to rowiąż równanie.
a1
S=
1−q
1
Q jest równe
1−x
|q|<1
1
<1
|1−x|
1<|1−x| x<− i x>2
1−x
Po podstawieniu do tego wzoru S wychodzi mi:
−x
1−x
=1−2x
−x
2x
2
+x−2=0 Δ=3
2
x1=−1 − ∊D x2=1/2 Czy gdzieś się pomyliłem? Jak tak, to prosiłbym o wskazanie miejsca gdzie popełniłem błąd
(ODP mam złą
)
28 kwi 20:07
Reqe:
Odswiezam
28 kwi 20:24
Reqe:
Ok, wiem już gdzie popełniłem błąd
28 kwi 20:28
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick