Stosunek pól kwadratów
marta: W prostokącie przekątna długości d dzieli kąt prostokąta na dwie różne części. Wykaż, że pole
kwadratu zbudowanego na tej przekątnej jest dwa razy większe od pola prostokąta. Proszę o
pomoc!
3 gru 17:49
Basia:
Jeżeli różne to nieprawda.
Przykład:
a=1
b=2
Pprostokąta = 1*2=2
d2 = a2+b2=1+4=5
Pkwadratu = d2=5 ≠ 2*2
3 gru 17:59
marta: Pomyłka− miały być dwie równe części
3 gru 18:02
Basia:
Czyli jest to kwadrat o boku a i jego pole Pa=a2
Pd=d2=a2+a2=2a2=2*Pa
3 gru 18:06
marta: dziękuję za pomoc
3 gru 18:19