trygororrro
maturzysta: Wyznacz wszystkie wartosci parametru m, dla ktorych rownanie
cos2x − cosx + m = 0
ma conajmniej jedno rozwiazanie
t= cosx
t2 − t + m = 0
Δ≥0
1−4m ≥ 0
1/4 ≥ m
ja bym tu zakończył, ale czegoś tu brakuje, bo odpowiedzi podają konkretny przedział... mógłby
ktoś pomóc?
28 kwi 20:03
ICSP: a równanie cosx = 5 będzie miało rozwiązanie ?
28 kwi 20:05
maturzysta: nie bo cos x ∊ <−1,1>
28 kwi 20:06
maturzysta: tylko nie mam pomysłu jak to wpleść w obliczenia teraz
28 kwi 20:07
ICSP: Policz pierwiastki. Dalej już będzie prosto.
28 kwi 20:10
maturzysta:
czy ja wiem czy tak prosto, jak takie liczby ? : P
28 kwi 20:15
ICSP: złe pierwiastki .
Wystarczy rozwiazać alternatywę :
−1 ≤ t
1 lub t
2 < 1
i po wyznaczeniu wartości m porównać ją z wynikiem dla Δ ≥ 0
Jutro będę i ewentualnie sprawdzę
28 kwi 20:18
maturzysta: z −1≤t1 wychodzi:
m≥−2
a z t<1
m>0
odpowiedz jest <−2, 1/4> − czyli trzeba po prostu złączyć ten przedział z delty i t1 ?
28 kwi 21:30
ICSP: alternatywa dała przedział : m ∊ [−2 ; + ∞) . Ponieważ ten warunek i warunek Δ ≥ 0 muszą
zachodzić jednocześnie. TO bierzemy koniunkcję dostając szukaną odpowiedź.
28 kwi 23:08