aa
Hugo: Worek zawiera 50 szklanych kulek w 4 różnych kolorach. Jeżeli czerwonych
kulek jest dokładnie 8, to wyjaśnij dlaczego jest co najmniej 14
kulek tego samego koloru.
50−8 = 42
42 / 3kolory = 14
14 to minimalna ilość kulek jednego koloru

?
C.N.W?
28 kwi 19:30
PW: Misiu, minimalna to 1. Mieliście może "zasadę pudełkową" Dirichleta?
28 kwi 19:54
Hugo: no tak na ostatnim wykladzie !
28 kwi 20:03
Hugo: 50 −8 = 48 kul trzech kolorów
Jeżeli było by ich porówno to 42/3 = 14

jeżeli któryś będzie mniej to innych będzie więcej czyli i tak i tak któregos koloru będzie co
najmniej 14
;−; myle sie?
28 kwi 20:05
Hugo: @PW − cos z politechniką Warszawską

?
28 kwi 20:06