pierwiastki wielomianu
mateo: Ile pierwiastków ma wielomian w(x) = x3 − x2−2x+1 w przedziale (−2;2)?
Odpowiedź to 3.
Dziękuje za pomoc
28 kwi 19:25
ICSP: Pochodna, ekstrema, wnioski, twierdzenie Darobux. Tyle powinno wystarczyć.
28 kwi 19:27
Marek216: Tak są 3 : ≈{−1,25;1,8;0,45}. Z czym masz problem?
28 kwi 19:28
Bogdan:

Dla ustalenia liczby pierwiastków wystarczy prosty rysunek
x
3 − x
2 − 2x + 1 = 0 ⇒ x
3 = x
2 + 2x − 1
y = x
3 i y = x
2 + 2x − 1
Widać, że krzywe w podanym przedziale przecinają się w trzech punktach
28 kwi 19:40
mateo: Dziękuję za pomoc. Już to widzę
28 kwi 19:43
PW: Samo twierdzenie Darboux zastosowane z wyczuciem trzykrotnie powinno wystarczyć.
28 kwi 19:51