wyznacz k, dla których w(k) jest liczbą pierwszą
biednymaturzysta007: Proszę o pomoc

dany jest wielomian w(x)=x4+8x3+18x2+8x+17 wyznacz wszystkie liczby całkowite
k, dla ktorych w(k) jest liczba pierwsza
28 kwi 19:04
ICSP: Wskazówka : 18x2 = x2 + 17x2
28 kwi 19:12
PW: x3(x+8) + x(x+8) = 17x2 + 17 = x(x+8)(x2+1) + 17(x2+1) = (x2+1)(x2 + 8x + 17)
w(k) = (k2+1)(k2+8k + 17) jest iloczynem liczb całkowitych, niewiele jest możliwości aby
iloczyn był liczbą pierwszą.
28 kwi 19:44
PW: Poprawka − zamiast pierwszego znaku równości powinno być "+" (niestety te znaki są na jednym
klawiszu).
28 kwi 19:46
biednymaturzysta007: wyszło (x2+1)(x2+8x+17) , nie ma żadnych pierwiastków, co w takim razie należy dalej zrobić z
tym zadaniem?
29 kwi 09:47
PW: A nie napisałem o 19:44? Kiedy iloczyn dwóch liczb jest liczbą pierwszą?
29 kwi 09:53
biednymaturzysta007: Iloczyn dwóch liczb jest liczbą pierwszą jeśli jedna z nich to liczba pierwsza, a druga to 1.
29 kwi 10:21
Benny: k=0 lub k=−4, taka jest odpowiedź?
29 kwi 11:28
biednymaturzysta007: nie mam odpowiedzi do tego zadania
29 kwi 12:08
PW: x2+1 =1 i patrzymy, czy wtedy drugi czynnik jest liczbą pierwszą
albo
x2+8x+17 = 1 i patrzymy, czy dla takiego x pierwszy czynnik jest liczbą pierwszą.
Odpowiedź już znasz, tylko samodzielnie dokończ rachunki, żebyś był przekonany skąd sie wzięła.
29 kwi 12:25
biednymaturzysta007: teraz już rozumiem! wielkie dzięki
29 kwi 12:34
faradaja: dlaczego nie wychodzi jak wypiszemy dzielniki 17 i współczynnika przy najwyzszej potędze i
wypiszemy potencjalne pierwiastki wielomianu, czyli 1,−1,17, 17 ? może pytanie głupie, ale
pytam z ciekawości
2 maj 19:12