Udowodnij
Maturzysta: Proszę o wyjaśnienie, jak udowodnić: L=P
a) cos4−sin4 = cos2−sin2
b) tg2−ctg2 = sin2−cos2 / sin2cos2
28 kwi 18:53
Braun:
Najpierw poprawnie zapisz, potem pogadamy.
28 kwi 18:55
Marek216: Co ty tą trygonometrie atakujesz, radę ci analizować gotowe przykłady bo do matury się nie
nauczysz jak nie łapiesz tego teraz, a takie rozwiązywanie zabiera dużo czasu.
28 kwi 18:55
Marek216: w a zastosuj wzór skróconego mnożenia dla Lewej strony
(cos2x−sin2x)(cos2x+sin2x)=(cos2x−sin2x)*1 (razy jeden bo jest jedynka trygonometryczna
w 2. nawiasie)=P
28 kwi 18:57
Vi__: a) L= (cos2−sin2)(cos2+sin2) = (cos2−sin2)*1= (cos2−sin2) = P
28 kwi 18:58
Marek216: Vi____ bylem pierwszy

,
28 kwi 18:59
Vi__: | | sin2 | | cos2 | | sin4−cos4 | |
b) L = |
| − |
| = |
| = |
| | cos2 | | sin2 | | sin2cos2 | |
| | (sin2+cos2)(sin2−cos2) | |
= |
| |
| | sin2cos2 | |
28 kwi 19:02
Braun:
''Co ty tą trygonometrie atakujesz, radę ci analizować gotowe przykłady bo do matury się nie
nauczysz jak nie łapiesz tego teraz, a takie rozwiązywanie zabiera dużo czasu''
Dawno się tak nie uśmiałem
28 kwi 19:04
Vi__: Marek216 nie wiedziałam, że to są wyścigi
28 kwi 19:05
Marek216: Braun co ci nie pasuje

Chodziło mi o to żeby nie wrzucał tutaj każdego zadania tylko robił takie do których ma
rozwiązanie bo jak bd tutaj czekał na 1 zadanie po godzince to wiele nie zrobi.
28 kwi 19:07
Braun:
Skoro dla Ciebie takie zadania zajmują dużo czasu to powodzenia na maturze...
28 kwi 19:11
Marek216: A ty dalej nie łapiesz o co chodzi

, siedzę już tutaj trochę i MATURZYSTA wrzucił już dużo
zadań chodzi mi o to, żeby robił przykłady do ktorych ma rozwiązania bo czekanie na odpowiedz
tutaj go duzo czasu kosztuje. Nawt w najskrytszej podświadomości nie chodziło mi o poziom
zadań które wkleja. Braun lepiej rób ten sprzęt AGD czy czym się tam zajmujesz a nie komentuj
28 kwi 19:14
Braun:
Mogę komentować bo mam do tego prawo, sprzętu AGD też nie robię, a Tobie oprócz matematyki
polecam również język ojczysty poćwiczyć... bez odbioru
28 kwi 19:16
Marek216: Sam sobie poćwicz

jeżeli potrzebujesz. Poza tym jeżeli brak literki w czyimś wyrazie
świadczy o tym, że nie umie się wysłowić to nie bardzo rozumiem twojego myślenia. Na moje oko
wynika to z pośpiechu. I to twoje bez odbioru − komentarz nieadekwatny do urządzenia którym
wysyłasz wiadomość − to nie krótkofalówka.
28 kwi 19:22
Marek216: I zdanie w twoim jak i moim języku kończy się kropką, więc jak widzisz sam się podszkól i to z
podstaw.
28 kwi 19:23