Metoda znak-moduł
Marcin: mam dokonać konwersji z formatu binarnego do decymalnego. robię to tak i robię źle... gdzie
popełniam błąd? z góry dzięki za pomoc
10001111 = (−1)1 * (26 + 25 + 24 + 23 + 22 + 21 + 20) = −1(64 + 32 + 16 + 8 + 4 + 2 +
1) = −127
28 kwi 18:45
PW: Może niedokladnie napisałeś o co idzie. Jest to tzw. kod uzupełnień do 2?
28 kwi 18:59
b.: Za dużo tych składników, powinny być tylko te, które odpowiadają cyfrom 1.
28 kwi 19:12
Marcin: PW, nie jest to kod uzupełnień do 2 tylko metoda znak−moduł.
Metodę uzupełnień do 2 ogarnąłem i wszystko mi idzie dobrze.
b., zastosowałem się do Twojej rady i oto co mi wyszło;
10001111 = (−1)1 * (23 + 22 + 21 + 20) = −1(8+4+2+1) = −17
...i nadal jest źle. coś znowu pomieszałem czy może po prostu pomyłka w odpowiedzi do tego
zadania?
28 kwi 20:40
Mateusz: policz jeszcze raz wartosc tej liczby bit znaku i moduł liczby masz dobrze rozpisane
28 kwi 20:56
Marcin: Mateusz, dziękóweczka. Liczyć nie potrafię
28 kwi 21:09