całka
tadam: | | 1 | |
∫ |
| dx= ciężko mi to "ruszyć".. ktoś ma pomysł? |
| | 3+2tgx | |
28 kwi 18:43
Braun:
Przez części raczej
28 kwi 18:46
tadam: a nie da się najpierw jakoś tego przekształcić? próbowałem z cosinusem i sinusem ale potem
klęska...
28 kwi 19:02
Saizou :
| | x | |
zawsze możesz podstawić tg |
| =t |
| | 2 | |
28 kwi 19:05
jakubs: podstawienie: t=tgx
28 kwi 19:06
tadam: przecież jak podstawie t=tgx to pochodna daje 1/cos2x
28 kwi 19:44
Wannia: tgx na sinx/cosx i wzory uniwersalne tg=x/2
28 kwi 19:46
Wannia: t=tgx/2*
28 kwi 19:46