funkcja i jejwłasności
ana.: Proszę o pomoc w wytłumaczeniu mi dokładnie tych zadań. Nie są trudne, ale potrzebuje
naprostowania

1.Funkcja f opisana jest za pomocą zbioru par uporządkowanych
{(−10,6),(−7,4),(−1,0),(0,−5),(1,−8),(3,−8),(5,−9)}. Wobec tego: (ODP C)
A miejscem zerowym funkcji f jest punkt (−1,0)
B funkcja f jest stała
C funkcja f jest monotoniczna
D funkcja f jest różnowartościowa
~moje pytanie~ wiem, że funkcja jest monotoniczna, dlaczego jednak odp A jest nieprawidłowa?
2. Dziedziną funkcji f(x)=|x|−4 jest zbiór liczb całkowitych. Wobec tego: (ODP D)
A wartości funkcji są liczbami naturalnymi
B wykres funkcji nie ma z osią OY punktów wspólnych
C miejscem zerowym funkcji jest punkt (4,0)
D dla pewnego argumentu funkcja przyjmuje wartość równą −1
~moje pytanie~ wiem dlaczego odp D jest prawidłowa... ale dlaczego C jest źle ?
3. Funkcja f opisana jest wzorem f(x)=
√x .Zatem: (ODP C)
A dziedziną funkcji f jest zbiór liczb całkowitych
B funkcja f nie ma miejsc zerowych
C dla argumentu 3 funkcja f przyjmuje wartości
√3
D funkcja f przyjmuje tylko wartości dodatnie
~moje pytanie~ dlaczego również nie odp B?
| 3x−6 | |
4. Dziedziną funkcji f określanej f(x) = |
| jest zbiór (2,+∞) Wobec tego zbiorem |
| |2−x| | |
wartości funkcji f jest zbiór: (ODP C)
A {−3}
B {−3,3}
C {3}
D R −− {−3}
Bardzo proszę o wszelką pomoc w wytłumaczeniu tych zadań. Z góry bardzo dziękuję
28 kwi 18:24
goofie: 3. A punkt (0,0) nie jest miejscem zerowym?
4.
liczba w module jest ujemna a więc zdejmując moduł dodajemy minus:
f(x) = 3
28 kwi 18:42
Marek216: Za dużo czytania

, żartuje.
Pobawmy sie w wykluczanie.
1D−interpretacja graficzna funkcji różnowartościowej: funkcja jest różnowartościowa gdy
dowolnie narysowana prosta pozioma przecina tylko jeden punkt wykresu a tu masz −8 dla dwóch
argumentów, czyli prosta pozioma przetnie 2 punkty

, albo możesz nawet to osbie wziąć na
logikę skoro różnowartościowa to wartości sie nie powtarzają
B−stała byłaby gdyby miała dla każdego argumentu te same wartości
A−miejsce zerowe to nie punkt a argument czyli miejsce zerowe to x=−1
28 kwi 18:47
Marek216: 2. C jest źle bo miejsce zerowe to nie punkt tylko argument x = .. (tak jak w 1.A)
28 kwi 18:49
wmboczek: 1 i 2. miejsce zerowe to sama liczba po x−ach
3. √0=0
28 kwi 18:49
Marek216: 4.opuszczając wartość bezwzględna zmienisz znaki na przeciwne bo dla x∊(2,+∞) wyr. 2−x jest
ujemne. czyli otrzymasz f(x)=[3(x−2)]/(x−2) = 3 bo wszystko inne sie skróci
28 kwi 18:52
ana.: Punkt dobre xD zapamiętam to sobie

Dzięki
28 kwi 19:34
ana.: Mam jeszcze jedno pytanie
Oto ono:
| x+k | |
Wykres funkcji f(x)=3x−2 oraz g(x)= |
| przecinają oś OY w tym samym punkcie. Zatem |
| x2+1 | |
A. k = −5 B. k=−4 C. k=−3 D. k=−2
No i potrafię wyliczyć funkcje f(x) ... a g(x) to w miejsce k wstawiłam po prostu, metodą prób
i błędów, przykładowe liczby jako to x i y i wyliczam funkcje g(x) następnie z czegoś takiego
...
.... no i wyszło −2 ... Ale jak zrb to zadanie bez takiego podstawiania?
28 kwi 20:50
5-latek:

Do zapamiętania
wzor funkcji liniowej jest taki y=ax+b i wlasnie ten wspolczynnik b informuje nas w jakim
punkcie wykres funkcji przecina os OY
np. y=2x+2 (widzisz ze przecial wykres tej funkcji os oY w 2
28 kwi 20:54
ana.: Dziękuję ci bardzo
28 kwi 21:26