k: Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12} wybieramy losowo jedną liczbę. Niech p oznacza
prawdopodobieństwo wybrania liczby będącej wielokrotnością liczby 4 lub 6. Wtedy p=
28 kwi 18:17
Jacek: Ω − zdarzenie polegające na losowym wyborze jednej liczby ze zbioru
{1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12}
|Ω| = 12
A − zdarzenie polegające na losowym wyborze jednej liczby będącej wielokrotnością 4 lub 6,
czyli są to = {4,6,8,12}
/// 12 jest wspólną dla obu wielokrotnością (jest iloczynem podzbioru składającego się z liczb
będących wielokrotnościami 6 i podzbioru wielokrotności 4
|A| = 5
28 kwi 18:31
Jacek: p = P(A)
28 kwi 18:32
Zenek: ale w odpowiedziach mam że p=1/3
28 kwi 18:36
Jacek: racja, źle policzyłem |A|, choć dobrze wypisałem
|A| = 4
28 kwi 18:38
k: Dzięki za pomoc
28 kwi 18:40