zadanie z ciągów
Zimowy: kolejne składniki sumy podanej po lewej stronie równości tworzą ciąg geometryczny. oblicz x.
| 1 | | 1 | | 1 | |
| x + |
| x2 + |
| x3 +...=1 |
| 2 | | 4 | | 8 | |
28 kwi 18:08
ola : wystarczy podzielic 2 wyraz ciągu przez pierwszy lub trzeci przez drugi
28 kwi 18:18
Zimowy: nie za bardzo rozumiem
28 kwi 18:22
Marek216: Oli zapewne rozchodzi się o o znalezienie q(czyli ilorazu) dla twojego przykładu q = x/2
28 kwi 18:41
Zimowy: tylko potem mam problem z wyliczeniem liczby wyrazów.
28 kwi 18:42
Marek216: Po lewej masz sumę wyrazów ciągu geometrycznego jak masz Sn=1, a1 i q to wyliczysz wszystko
28 kwi 18:54
Zimowy: już zrozumiałem. dzięki
28 kwi 18:56