w jakim przedziale funkcja jest malejąca?
M: f(x) = −3(x−4)
2−5 w jakim przedziale jest malejąca

rozpisałam do postaci y= −3
2 + 24x −53 ale dalej za nic nie chce wyjść nic sensowanego
28 kwi 18:08
kyrtap: przecież z postaci kanonicznej wnioskujesz
28 kwi 18:11
Marek216: wyznacz sobie (p) i ustal jak są ramiona skierowane, wykres funkcji kw. jest symetryczny jedna
połówka jest malejąca 2. rosnąca lub na odwrót w zależności od wps. a.
28 kwi 18:14
M: zatem?
28 kwi 18:15
Karolek: Gdy a < 0
f(x) maleje gdy a ε (−∞,0)
28 kwi 18:16
M: dzięki!
28 kwi 18:17
Karolek: Funkcja rośnie kiedy a > 0
28 kwi 18:19
Mila:

Z postaci kanonicznej odczytujesz wsp. wierzchołka paraboli W=(4,−5)
a=−3<0 ⇔parabola skierowana w dół. Szkicujesz wykres i widzisz, że
f(x) malejąca dla x≥4
28 kwi 19:17