matematykaszkolna.pl
oblicz Mythic: Rozwiąż nierówność kwadratową −2x2 + 9 ≥ 3x
28 kwi 17:20
PW: Na lekcjach nie byłeś?
28 kwi 17:33
Mythic: dokładnie, jestem bardzo chorowity
28 kwi 17:44
Marek216: najpierw wszystko na jedną stronę , policz delte, pierwiastki i narysuj sobie wykres i odczytaj z niego rozwiązanie
28 kwi 17:46
Neko: "PW: Na lekcjach nie byłeś?" Na prawdę? Jak czegoś nie wiesz i pytasz to też Ci tak mówią? Skoro ktoś pyta to nie wie i chce się dowiedzieć. Jeżeli masz tak odpowiadać komuś kto prosi o pomoc to się nie odzywaj lepiej. @Mythic Pierw musisz przerzucić wszystko na jedną stronę i uporządkować (dajemy wyższe potęgi bardziej na lewo) Czyli −2x2−3x9 ≥ 0 Okay, przy największej potędze stoi minus, czyli podzielmy sobie przez −1 całe równanie i mamy 2x2+3x−9≤0 ( przy dzieleniu przez minus zmiana znaków) Dalej liczysz Δ. Wiesz jak czy nie bardzo?
28 kwi 17:46
Marek216: Neko filozofie tworzysz po co mnożyć cokolwiek przez −1. Po pierwsze może przenieść na ktorą stronę chce i mieć znaki jakie chce a po 2. ujemny współczynnik przy x2 to nie tragedia tylko ramiona skierowane w dół,
28 kwi 17:49
Neko: Nie tworzę filozofii, tak liczy się o wiele prościej, ale jak kto woli.
28 kwi 17:55
Marek216: Nieprawda liczy się tak samo, tylko inny rysunek
28 kwi 17:57
PW: Neko, cieszę się, że występujesz w obronie uciśnionych. Dalej rozwiązuj zadania nygusom, którym się nic nie chce, bo "wrzucą do internetu" i gotowe. Miałem zresztą pomóc, skoro "chorowity", ale się wtrącasz paskudnie i "pomagasz" mówiąc "dalej liczysz Δ". A co to za pomoc, skoro nie wie? Może zamiast pouczać starszych popracujesz nad ortografią?
28 kwi 17:57
Marek216: emotka
28 kwi 17:59
Neko: Nie stoję w obronie uciśnionych, po prostu Twoja odpowiedź chyba chamska, bo nawet nie pomogłeś naprowadzić ani nic tylko z czymś takim wyjeżdżasz. Jak ktoś tutaj pyta to powinien dostać chociażby namiastkę odpowiedzi − wytłumaczenie jaka zacząć, link do teorii. Ani razu nie powiedziałem żeby robić całe zadanie. Ale Twoja odpowiedź tego nie zawierała tylko wredną odpowiedź dla kogoś kto szuka pomocy.
28 kwi 18:01
Mythic: Super, udało się wszystkim dziękuję za pomoc i okazane wsparcie.
28 kwi 18:11