matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:D
borubar:
rozwiąż równanie z
2
+(1+4i)−(5+i)=0 wyszly mi pierwiastki 1−i oraz −2−3i. Pls sprawdźcie czy dobrze bo nie mam pewności
28 kwi 17:05
Janek191:
Δ = ( 1 + 4 i)
2
− 4*1*( − ( 5 + i)] = 1 + 8 i + 16 i
2
+ 20 + 4 i = 5 + 12 i
√
Δ
= 3 + 2 i
− 1 − 4 i − 3 − 2i
z
1
=
= − 2 − 3i
2
− 1 − 4 i + 3 + 2 i
z
2
=
= 1 − i
2
28 kwi 17:13
borubar:
dzieki stary
28 kwi 17:44