Geometria analityczna, najmniejsze pole koła
goofie: Wyznacz wartosc parametru m, dla której pole koła stycznego do boków AB i CD równoległoboku
ABCD o wierzchołkach A = (5,−4), B = (2,−8), C = (m
3 + 15m,m
4 + 10m
2) jest
najmniejsze mozliwe. Oblicz to pole.
Mój pomysł: wyznaczam prostą AB: 4x − 3y − 32 = 0
Odległość punktu C od AB to 2r.
| |−3m4 + 4m3 − 30m2 + 60m − 32| | |
| = 2r |
| 5 | |
f(r) = πr
2
f'(r) = 2πr
f'(r) = 0
−3m
4 + 4m
3 − 30m
2 + 60m − 32 = 0
No i dalej nie wiem jak ruszyc...
28 kwi 17:02
===:
... i takie to jest uczenie się matematyki jak rysunków −

Coś tam robi ... tylko nie wie co i po co?
28 kwi 17:35
===:
szukaj najmniejszej wartości licznika ... jak policzysz dla jakiego m ... to policzysz warość
a potem znając już r ... policzysz pole
28 kwi 17:58
goofie: Ja dobrze wiem co mam liczyc i dlaczego. Z tym że nie wiem jak ruszyć to chodziło mi o
rozwiązanie wielomianu.
28 kwi 18:09
goofie: dobra, już wiem, ciągle robiłem błąd rachunkowy i dlatego nie wychodzilo...
28 kwi 18:50