Planimetria
czkrz: Dany jest ABC o bokach |AC|=6 i |BC|=3√2. Na boku AC tego trójkąta obrano punkt D, a na boku
BC − punkt E tak, że |∡CDE|=30 stopni i |∡DEC|= 45 stopni oraz promien okregu opisanego na
trojkacie CDE jest rowny 2√2. Wykaż, ze odcinki DE i AB sa rownolegle.
Z tw. sinusow obliczylem DC, CE, DE i z tego wyszlo ze te trojkaty sa w skali 2/3. Jak
zakonczyc ten dowod?
28 kwi 16:55
czkrz: odśnież
28 kwi 18:03
czkrz: −−
28 kwi 20:24
czkrz: nikt nie pomoze?
28 kwi 22:50
===:
... piszesz że rozwiązałeś
Skoro wykazałeś, że trójkąty są podobne ... jeden kąt wspólny ... to co Ci jeszcze brakuje
28 kwi 23:01