matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodne
goofie:
Wyznacz wszystkie warto´sci parametru m, dla których prosta y = mx + m jest styczna do
1
wykresu funkcji y =
x
3
Licze pochodną f(x). f'(x) = −3x
−4
Przyrównuję ją do m. I rozwiązuje graficznie. Wychodzi mi że m ∊ (−
∞
, 0) Dobrze rozumuje?
28 kwi 16:36