Oblicz długość promienia okręgu wpisanego
Pomocy: Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny,jeżeli wiemy,że długości boków
tego trójkąta tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 3.
28 kwi 16:36
Benny: a=a, b=a+3, c=a+6
(a+6)
2=a
2+(a+3)
2
uporządkuj, dostaniesz dwa rozwiązania a=−3 i a=9, oczywiście a=−3 odrzucamy, bo długość boku
nie może być ujemna
| | a+b−c | |
wzór na r= |
| , wstaw i gotowe  |
| | 2 | |
28 kwi 16:42
Pomocy: Rozumiem,dziękuję.
28 kwi 16:49
Pomocy: Czy to zadanie jest dobrze? Może ktoś jeszcze potwierdzić?
28 kwi 17:12