1 | ||
Punkt P(x0,y0) należy do wykresu funkcji f(x)= | , x≠0. | |
x |
1 | ||
a) P(x0,y0) → P(x0, | ) | |
x |
1 | 1 | |||
gdzie: f '(x)=− | f '(x0)=− | |||
x2 | x02 |
1 | 1 | |||
y− | =− | (x−x0) | ||
x0 | x02 |
x | 1 | 1 | ||||
y=− | + | + | ||||
x02 | x0 | x0 |
x | 2 | |||
y=− | + | |||
x02 | x0 |
x | 2 | x | 2 | |||||
A(x,0) 0=− | + | → | = | → x=2x0 | ||||
xo2 | x02 | x0 | x0 |
2 | ||
B(0,y) tym samym sposobem... y= | ||
x0 |
2x0 +0 |
| ||||||||||||
S=( | ; | ) | |||||||||||
2 | 2 |
1 | ||
S=(x0 ; | ) → S=P | |
x0 |
1 | 1 | 2 | 2 | |||||
b) P(ABO)= | *|OA|*|OB|= | *2x0* | =x0* | =2 | ||||
2 | 2 | x0 | x0 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |