Granica za 1 pkt..
Ukasz: | | 4x−1 | |
oblicz lim x −−>14 |
| jest równa ? poprawna odpowiedź to 2 . Proszę o pomoc |
| | 2√x−1 | |
, próbowałem to przekształcać , ale bezskutecznie ,cały czas wychodziło wyrażenie nieoznaczone
28 kwi 16:28
Benny: | 4x−1 | | 2√x+1 | |
| * |
| spróbuj tak |
| 2√x−1 | | 2√x+1 | |
28 kwi 16:44
Ukasz: to w mianowniku i tak przecież wyjdzie 0 ?
28 kwi 16:46
Mila:
x≥0
4x−1=(2
√x−1)*(2
√x+1)
| | (2√x−1)*(2√x+1) | |
limx→14 |
| = |
| | 2√x−1 | |
| | 1 | |
=limx→14 (2√x+1)=(2*√1/4+1)=2* |
| +1=2 |
| | 2 | |
28 kwi 16:47
Ukasz: w liczniku zresztą też
28 kwi 16:48
Ukasz: Dziękuje Ci bardzo
28 kwi 16:48
Ukasz: O ludzie to takie proste było , wstyd..
28 kwi 16:49
Mila:
Nie ma się czego wstydzic. Najważniejsze, że chcesz zrozumieć.
28 kwi 19:08