Wielomiany
ajfuj: Dany jest wielomian W(x)=x
3+ax
2+bx+2a+14b. Suma wszystkich jego współczynników jest równa 4,
a reszta z dzielenia przez x+2 wynosi −20. Wyznacz pierwiastki tego wielomianu. Pomocy, nie
mam pomysłu jak to rozwiązać
28 kwi 16:27
Benny: W(1)=4
W(−2)=−20
28 kwi 16:37
ajfuj: Skąd to W(1)=4?
28 kwi 16:47
Benny: Spójrz, mamy jakiś wielomian W(x)=3x3+4x2+2x+4, suma współczynników będzie równa 3+4+2+4 i
tak się stanie, gdy za x wstawimy 1
28 kwi 16:52
ajfuj: Dosyć sprytnie, dzięki.
28 kwi 16:58