Ciągi
No_ja: Długości boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny.Wiedząc,że promień okręgu
wpisanego w ten trójkąt jest równy 2.Oblicz długości boków trójkąta.
28 kwi 16:25
Benny: | | a+c | |
b= |
| − z własności ciągu ar. |
| | 2 | |
z tego wyliczysz a=2
podstaw do pierwszego równania i wyznacz c=2b−2
na koniec Pitagoras c
2=a
2+b
2 i koniec
28 kwi 16:35
Pomocy: Można jaśniej?
28 kwi 16:39
Benny: Co konkretnie?
28 kwi 16:45
Pomocy: Jak wyliczyć a ?
28 kwi 16:49
Benny: | | a+b−c | | a+c | |
w równaniu r= |
| za b wstawiasz b= |
| i tak właśnie patrzę, że jest tam błąd a za |
| | 2 | | 2 | |
nim kilka
a=6, c=10, b=8
28 kwi 16:57