Problem z kilkoma zadaniami
Nju: Mam problem z kilkoma zadaniami. Chodzi mi nie tyle o rozwiazania, co o to by powiedzieć mi w
jakis posob podobne rozwiazywac. Czy jest jakiś algorytm/metoda postępowania
1. Suma wszystkich pierwiastków równania x
3−2x
2−25x+50=0 jest
a. liczba niewymierna
b. liczba ujemna
c. liczba pierwsza
d.rowna 0
2.Iloczyn wszystkich pierwiastkow rownania 2x
2(x−1)=(7x+2)(x−1) rowna sie
a. −1
b. 1
c. 2
d.−2
3.reszta z dzielenia wielomianu W(x) = x
3 −3mx+3 przez x−m jest mniejsza od 3, gdy:
a. m∊(−
∞,3)
b. m∊(−
∞,0>
c. m∊(−
∞,0)∪(0,3)
d. m∊(0,3>
| | x2−x−6 | |
4. Do zbioru rozwiazan nierownosci |
| <=0 nalezy kazda z liczb |
| | 8−x | |
a. −10,−4,−2,3,7
b. 3,4,5,6,7
c. 0 ,1, 3,11,13
d. 2,3,6,10,12
| | (x−5)3 | |
5. Rownanie |
| =1: |
| | √x−52 | |
a. ma jedno rozwiazanie
b. ma dwa rozwiazania
c. ma trzy rozwiazania
d. ma cztery rozwiazania
6. liczba a jest rozwiazaniem rownania
√x−3
4√x−10=0
7. wyznacz najmniejsza liczbe calkowita p, dla ktorej rownanie x
3+(p−123)x+3=0 ma pierwiastek
wymierny
| | 9 | |
8. rozwiaz nierownosc x+ |
| <=10 wyznacz wszystkie liczby pierwsze spelniajace te |
| | x | |
nierownosc i oblicz ich iloczyn.