całka nieoznaczona x^3 *sqrt(x^2 + 9)
Adam: Może ktoś pomoże mi rozwiązać całkę nieoznaczoną ?
∫x3 * √x2 + 9
wynik jaki mi wychodzi po podwójnym podstawieniu to: 1/5 *(x2 −9)5/2 + 3 (x2 − 9)3/2
28 kwi 15:51
J:
a co Ty dwukrotnie podstawiałeś ?
| | 1 | |
x2 + 9 = t , 2xdx = dt , x2 = 9 − t ..... = |
| ∫(t−9)*tdt −= ... |
| | 2 | |
28 kwi 15:58
J:
| | 1 | |
oczywiście... = |
| ∫(t−9)*√tdt ... |
| | 2 | |
28 kwi 16:00
Adam: najpierw wykonałem podstawienie t=x2 , a później u=t−9 , wydawało mi się to bardziej
zrozumiałe
28 kwi 16:04
Adam: a później zwyczajnie ∫t
3/2 − 9*
√t
28 kwi 16:05
Adam: nie rozumiem skąd
√t w całce po podstawieniu
28 kwi 16:07
Adam: wróć, jednak wiem
28 kwi 16:07
Mila:
[x
2+9=t, 2xdx=dt, x
2=t−9]
| | 1 | |
∫x2*x√x2+9 dx= |
| ∫(t−9)*t12 dt= |
| | 2 | |
| | 1 | | 2 | | 2 | |
= |
| *[ |
| t52−9* |
| t32]= |
| | 2 | | 5 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| t52−9* |
| t32= |
| *t2*t12−3t*t12= |
| | 5 | | 3 | | 5 | |
| | 1 | | 1 | | 9 | |
=t*t12*( |
| t−3)=(x2+9)*√x2+9*( |
| x2+ |
| −3)= |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
28 kwi 16:23