ciągi
Rico: Suma trzech liczb x,y,z tworzących w podanej kolejności rosnący ciąg arytmetyczny wynosi 27.
Liczby x+2, y+1, z+5 tworzą ciąg geometryczny. Wyznacz x,y,z.
Zrobiłem coś takiego
a1 + a1 + r + a1+2r=27
3a1+3r=27
a1+r=9
y+1= a1+r + 1= 10
I co dalej?
28 kwi 15:16
Marek216: 2 równania to średnia arytmetyczna dla ciągu aryt. i ten wzór z kwadratem z którego liczy się
śr geometryczną sąsiednich wyrazów ciągu
28 kwi 15:21
Marek216: A 3 równanie to 1 zdanie polecenia, zatem:
X+y+z=27 i y=(x+z)/2 i y2= x*z układ 3 równań z trzema niewiadomymi
28 kwi 15:23
J:
nie tak ...
x + y + z = 27
2(y+1) = x+2+z+5
(y+1)2 = (x+2)(z+5)
28 kwi 15:25
J:
sorry...
2) 2y = x+z +7
28 kwi 15:27