F. kwadratowa, parametr z wartością bezwzględną
Ody: Nie mogę sobie z tym poradzić:
Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie x2 + m|x| +1,25 = 0 ma cztery
rozwiązania.
28 kwi 15:03
Marek216: Tam jest kwadrat na 100% ? Równanie kw. ma max 2 rozwiązania
28 kwi 15:08
J:
ale równanie: x
2 +mIxI + 1,25 = 0 .. może mieć cztery
28 kwi 15:09
J:
x2 + mx + 1,25 = 0 dla x≥ 0
x2 − mx + 1,25 = 0 dla x <0
i obydwa muszą mieć po dwa pierwiastki
28 kwi 15:11
J:

ile jest pierwiastków ?
28 kwi 15:16
Ody: Jakie będą jeszcze warunki oprócz x≥0 i x<0 ?
28 kwi 15:29
J:
dal obydwu przypadków Δ > 0
28 kwi 15:31
Marek216: A tak z definicji można to rozpisać, siedzę na telefonie i nie doczytałem o tej wartości
bezwzględnej.
28 kwi 15:34