warunkowe
arla28: Rzucamy kostką. Prawdopodobieństwa ,że kostka spadnie pod stół jest równe 1/5− przyjmujemy
wtedy ,że wypadło 0 oczek. Niech pk oznacza prawdopodobieństwa, że w pojedynczym rzucie
wypadło k oczek k=(0,1,2,3,4,5,6). Oblicz pk dla 0,1,2,3,4,5,6. Niech A oznacza zdarzenie, że
wypadła parzysta liczba oczek, B − że wypadła liczba oczek mniejsza od 5. Oblicz P(B|A) oraz
P(A|B).
28 kwi 15:03
Jacek:
Jeżeli p
1=p
2=p
3=p
4=p
5=p
6, wówczas:
p
0=1−5*p
1
| | 3 | |
P(A) = p0 + p2 + p4 + p6 = |
| |
| | 5 | |
| | 11 | |
P(B) = p0 + p1 + p2 + p3 + p4 = |
| |
| | 15 | |
| | 7 | |
P(A∩B) = p0 + p2 + p4 = |
| |
| | 15 | |
| | P(A∩B) | | 7 | |
P(B|A) = |
| = |
| |
| | P(A) | | 9 | |
| | P(A∩B) | | 7 | |
P(A|B) = |
| = |
| |
| | P(B) | | 11 | |
, chyba tak.
28 kwi 15:29
Jacek: korekta czysto zapisowa:
p0 = 1 − 6*p1
p1 jest policzone dobrze
28 kwi 15:33
arla28: dlaczego p1 = 2/15?
28 kwi 15:39
Jacek: p0 = 0,2
28 kwi 15:46
arla28: tak wiem, ale dlaczego p1=2/15
28 kwi 15:49
Jacek: p0=1−5*p1
28 kwi 15:50
Jacek: p0=1−6*p1
28 kwi 15:50
Jacek: p0 + p1 + p2 + p3 + p4 + p5 + p6 = 1
28 kwi 15:52
stas.c9: Przecież 0 nie jest parzyste

!
(Nie dzieli się przez 2)
17 kwi 21:58
Eta:
−3,−2,−1,0,1,2,3,4,.....
0 −− liczba parzysta ....... bo znajduje się między dwoma liczbami nieparystymi
0 :2=0
17 kwi 22:00