Rozwiąż równanie
Ola: x(x−1)(x+1)(x+2)=24
Ktos pomoze?
28 kwi 14:17
Karola: x(x2 − 1)(x+2)=24
(x3 − x)(x+2)=24
x4 + 2x3 − x2 − 2x −24=0
pierwsze pierwiastek to 2
redukujesz stopień wielomian np hornerem i otrzymujesz:
(x−2)(x3 + 4x2 + 7x + 12)=0
kolejny pierwiastek to −3
po redukcji:
(x−2)(x+3)(x2+x+4)=0
x2+x+4 ma Δ<0 więc nie ma pierwiastków.
x∊{−3, 2}
28 kwi 14:35
Ola: Skad Ci wyszlo ze pierwszy pierwiastek do 2?
28 kwi 14:52
Damian: W(2)=2
4+2(2
3)−(2
2)−2*2−24=0
W(2)=16+16−4−4−24=0
W(2)=0
Wielomian sie zeruje dla x=2 wiec to jest pierwszy pierwiastek. Nie wiem czy dobrze rozumuje...
Lepiej niech sie wypowie fachowiec
28 kwi 15:24
PW: Dla rozrywki opowiem jak dziecko ze szkoły podstawowej rozwiązałoby to zadanie.
Po lewej stronie równania mamy iloczyn czterech czynników różniących się kolejno o 1.
Spróbujemy znaleźć x całkowite spełniające to równanie (nikt nie zabroni takiego rozumowania,
jest poprawne, może się najwyżej okazać, że takich liczb nie ma). Łatwo zauważamy, że 24 jest
iloczynem czterech kolejnych liczb całkowitych:
1·2·3·4 = 24,
a więc jedno z rozwiązań mamy, gdy x−1 = 1, to znaczy x = 2.
Równie łatwo zauważamy, że inna możliwość to
(−4)·(−3)·(−2)·(−1) = 24,
tak więc dla x−1 = −4 mamy następne rozwiązanie, to znaczy x = −3.
Kto powie w języku dziecka z podstawowej szkoły − dlaczego innych rozwiązań nie ma?
28 kwi 18:46
ICSP: x(x+1)(x−1)(x+2) = 24
(x2 + x)(x2 + x − 2) = 24
(x2 + x)2 − 2(x2 + x) + 1 = 25
(x2 + x − 1)2 = 25
x2 + x − 1 = 5 v x2 + x − 1 = − 5
x2 + x − 6 = 0 v x2 + x + 4 = 0
x = −3 v x = 2
28 kwi 18:51
PW: 
nadmiar wiedzy przeszkadza − tym razem mamy rozwiązanie gimnazjalne − same wory
skróconego mnożenia.
28 kwi 19:04