matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Planimetria
Karola:
Oblicz pole zacieniowanej figury
28 kwi 14:09
Saizou :
z tw. Pitagorasa h
2
+4
2
=12
2
→h
2
=144−16=128→h=
√
128
=8
√
2
zatem
1
P
zacieniowane
=2*
(4+8)*8
√
2
=96
√
2
(bo to dwa trapezy prostokątne )
2
28 kwi 14:36
Karola:
Dziekuje
28 kwi 19:28